onsdag 9 maj 2007

Mark ger makt och pengar


Mark är vad det mesta tycks handla om. Trots att vi lämnat bondesamhället bakom oss. Mark ger makt och pengar, så var det förr, så är det fortfarande. Makt och pengar korrumperar människors sinnen. Vädja till plånboken och du blir politiker med makt i ett samhälle där kampen för brödfödan är hård. Eller där girigheten slagit klorna i människorna. Därför är det deprimerande att följa den nya regeringens första tid vid makten. Andra värden än det som handlar om pengar märks det inte mycket av. Som om det angelägnaste politiska projektet i ett högt utvecklat samhälle skulle vara sänkt fastighetsskatt, höjd a-kasseavgift och sänkt ersättning, pigrabatt och vårdbidrag.

Var är ideologierna, liberalismen, konservatismen och socialismen. Vart tog det kristdemokratiska moralpatoset vägen när sänkt fastighetsskatt, sänkt bensinskatt och rätt att skjuta vargar tog över.

Mark men också vatten och förstås olja är vad det handlar om även i Mellanöstern. Ett av världens starkaste och mest välbeväpnade länder lär knappast vara beroende av om Hamas erkänner det eller inte. Istället tog Israel chansen när Hamas vann det palestinska valet och drog åt snaran runt det palestinska folket ännu några varv. Och orsaken börjar bli alltmer uppenbar. Behovet av mark och vatten. Mark att bygga bostäder på, jord att odla och vatten att vattna med och att dricka. Ett par hundra tusen israeliska bosättare finns nu på ockuperad palestinsk mark. Många av dem betraktar den mark som palestinierna bott på och odlat i många hundra år som Guds gåva till judarna.

Situationen i Mellanöstern är västvärldens största skamfläck. Det var västvärlden, Europa och USA, som lade grunden för den. Och det är samma länder som nu stillatigande åser en folkfördrivning. Muren och trakasserierna, förstörelsen av hus och fängslandet av tusentals palestinier handlar inte om att stoppa självmordsbombare. Det skapar sådana känslor hos människor att de förvandlas till monster. Istället handlar det om folkfördrivning för att komma åt mark och vatten.

1 kommentar:

Gunnar Klasson sa...

Är bilden från Ammenäs?