fredag 4 maj 2007

Kring skola och kultur byggs framtiden

En kommun med skolor av yppersta klass är en given vinnare. Dit vill föräldrar flytta för att ge sina barn en god chans i livet. Där vill företagare etablera sig för att få den bästa möjliga arbetskraften. Där vill vi alla bo för att där finns möjligheten till den stimulans som ger livet en mening utöver det vardagliga slitet. Om man nu inte nöjer sig med fredagsfyllan, lördagsfesten och vinprovningen på onsdag.

Desto sorgligare är därför att såväl grundskola som gymnasieutbildningen i Uddevalla har sådana brister att på tok för många elever inte har tillräckliga kunskaper när de slutar skolan.

I många år har den låga lärartätheten i Uddevallas grundskolor kritiserats. Jag personröstade till och med en gång för länge sedan på en arg miljöpartist som slogs för förbättringar av grundskolan och som hävdade att den fick stå tillbaka för gymnasieskolan. Nu visar det sig att även den har halkat efter. I Bohusläningen i dag den 4 maj påtalar en hög skoltjänsteman att Uddevalla nog har "bland de lägsta lärartätheterna per hundra elever i hela landet. Det gäller både grundskolan och gymmnasieskolan."

Ansvaret faller tungt på Uddevallas politiska makthavare, både tidigare och nuvarande, för tillståndet i skolorna. Att i den situationen sänka skatten måste vara som att skjuta sig i foten. Som företagare tycker jag själv att en bra skola är viktigare än sänkt skatt.

Inga kommentarer: