söndag 13 maj 2007

Fel dag för Linnés besök på Samneröd


Inte besökte Carl Linnaeus, sedermera adlad Carl von Linné, skalbergen vid Samneröd den 17 juli 1746. Ändå påstår telefonrösten det när man ringer det telefonnummer som anges på den skylt hans nutida upplaga invigde i söndags, den 13 maj. Det datum då han föddes för 300 år sedan!

Carl Linnaeus kom till Uddevalla om aftonen den 17 juli 1746, enligt den tidens julianska kalender. Dagen efter, den 18 juli, på något annat sätt kan man inte uppfatta hans reseberättelse Västgöta-Resa, begav han sig ut på strövtåg i och omkring Uddevalla och besåg de stora skalbergen på Kapelle och Samneröd.

På söndagen, den 13 maj, var det åter dags för Samneröd nästan 261 år senare. Den här gången kom den store botanisten för att inviga och ta emot en skylt med texten ”Linné was here”. Detta som ett led i firandet av hans 300-åriga födelsedag. Enligt den då gällande svenska almanackan föddes han just den 13 maj 1707 så på sätt och vis blev ju gåvan överlämnad på rätt dag. Nutida tideräkning placerar födelsedagen den 23 maj som också blir den stora hyllningsdagen.

”Skalbergen räknas med rätta ibland ett av de största Bohusläns under; ty de ligga uppå landet, nästan hela kvarten på somliga ställen, från havet. Dessa skalbergen bestå av snäcke- och mussleskal, som här äro samlade i den myckenhet, att man kan undra det så många liv levat i världen.”

Skrev Linné och det är vad man kan höra om man ringer det telefonnummer som finns angivet på skylten, 076 – 2751126, och dessförinnan säger rösten att ”Linné var här den 17 juli 1746.” Men det var han rimligtvis inte, varken enligt den tidens julianska kalender eller dagens gregorianska kalender som lägger till elva dagar.

Ytterligare 32 skyltar runtom i hela Sverige ingår i samma skyltprojektet. Ett projekt som fått kritik för att skylttexten är på engelska. Utöver blinkningen till det berömda uttrycket ”Kilroy was here” så anses det mera turistvänligt med skylttexten på engelska. I så fall borde det ha stått Linnaeus istället för Linné eftersom engelsmännen lär hylla Carl Linnaeus, inte Carl von Linné.

Bilden föreställer Carl von Linné i Gunnar Henrikssons gestalt på besök på Samneröds skalbankar samma datum som han föddes fast 300 år senare.

Inga kommentarer: