fredag 6 mars 2009

Motorvägen genom Uddevalla är en skandal!

Redan när den byggdes var den en skandal och den växer, skandalen, i takt med bilarnas antal och med vår växande kunskap om den påverkan som bilismen har på såväl vår miljö som vår hälsa.

Ta bara detta med dubbdäcken som sitter på de flesta personbilar med åtföljande ökning av såväl buller som partiklar från vägbeläggningen som frigörs av dubbarna.

På Stockholms länsstyrelses hemsida kan man läsa följande:
”Partiklar som frigörs när dubbdäck sliter mot vägbanan är ett av de allvarligaste miljöproblemen i Stockholms län.” www.ab.lst.se/templates/News____8135.asp

Buller ger ökat blodtryck och därmed följande sjukdomar. Det ger psykiska problem, sömnstörningar och allmänt sämre livsvillkor. Hälsoeffekterna av allt buller i samhället beräknas i reda pengar till mellan fem och tio miljarder kronor. För att inte tala om allt psykiskt lidande det förorsakar.

Med tanke på både det ständigt ökande bullret från stadsmotorvägen genom Uddevalla men också alla partiklar från slitaget av vägbanan så måste något göras.

En sänkning av högsta tillåtna hastighet till 70 km/tim skulle minska avgaserna, nästan halvera bullret och minska vibrationerna i kringliggande hus. Dessutom innebär en hastighetssänkning mindre slitage och att partiklarna inte virvlar i väg lika långt som i dag.

Det borde vara kommunens uppgift att förmå Vägverket till en sådan sänkning. På vägskyltarna med 70 kan det stå att sänkningen är gjord med hänsyn till de kringboende.

Jag har därför föreslagit kommunfullmäktige i ett medborgarförslag att man ska besluta att:
Kommunen ska ansöka hos vägverket om en sänkning av högsta tillåtna hastighet på stadsmotorvägen genom Uddevalla till 70 km/tim.

Tyvärr är detta mitt medborgarförslag förvisat till Tekniska nämnden vilket ökar risken betydligt för att det försvinner i mängden av alla andra kommunala ärenden.

2 kommentarer:

Gunnar Klasson sa...

Men du skall se Ulf, att trägen vinner!

Fritt ur hjärtat sa...

Jag var hos tekniska och förvarade mitt medborgarförslag. Nämnden ändrade tjänstemänens förslag till nej, det blev istället bifall. SÅ visst kan man..

Vägen är ett dilemma eftersom kommunen hela tiden hänvisar till vägverket. Kommunen äger inte problemet.
Däremot kan jag ju våga påstå som bor på "Herrestadsrakan" med 70 att det räcker inte. Vi måste ner till 50....
Kom ut i vår och försök prata med mig i min trädgård....