lördag 7 mars 2009

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN...

...är en av de viktigaste dagarna på året. På många håll i världen är kvinnor förtryckta. De behandlas på de mest upprörande sätt, de är reducerade till objekt, de är något som starkt påminner om slavar i samhällssystem som är uppbyggda av män, för män. Trots stora brister så står delar av Europa, Norden och Sverige fram som förhållandevis jämlika undantag, Tänk på Iran, tänk på våldet som användes när kvinnornas uppror kvästes. Tänk på Saudiarabien och den övriga arabvärlden, tänk på Afrika. Men tänk också på alla unga flickor från forna Östeuropa vars kroppar är slit och släng produkter för män som kommer från länder där förhållandevis stor jämlikhet råder.

Det är en självklarhet att alla människor har samma värde och att det ska råda jämlikhet mellan män och kvinnor! Och det är inte bara en självklarhet, det är dessutom något som vi tjänar på. Se på de flesta yrken, när kvinnorna kommer in och tar över. Så mycket bättre allt blir, mänskligare och billigare. För när kvinnorna tar över ett yrke då tappar just det yrket tempot i lönekampen. Är inte det märkligt!

Men nog om det. Skänk en tanke åt de många mer eller mindre sofistikerade former av förtryck som kvinnor utsätts världen över, speciellt en dag som Internationella kvinnodagen men även övriga tider på året. Gör det till exempel genom att handla rättvisemärkt. Har du tips på hur vi kan stödja kvinnokampen i Sverige såväl som i övriga världen så hör av dig!

Inga kommentarer: