lördag 28 mars 2009

Barnen i Rädda Barnen tar strid

De tar strid för barns rättigheter och på lördagen i centrala Uddevalla handlade det speciellt om barns psykiska hälsa. Den är inte alldeles bra på grund av den turbulenta tid vi lever i och när sedan vuxensamhället sviker även när det gäller resurserna till barn- och familjepsykvården så blir det ännu svårare att vara barn. Och ännu jobbigare lär det bli i skolan med nationella prov och betyg i allt lägre klasser. Hu va' hemskt att vara barn på Caligulas* tid. Ett gäng tjejer, alltid dessa tjejer, delade ut små nätta flygblad och ballonger till barnen. På bilden syns Evelina, Karin och Malin. Man fick även skriva på ballonger vad som får en att må dåligt, ballonger som sedan sattes upp till allmän beskådan.

Efter att ha följt verksamheten vid Uddevalla tingsrätt på nära håll några år är det inte svårt att förstå behovet av barn- och ungdomspsykiatri. Merparten av alla de ynglingar som dyker upp i mål om misshandel, olaga hot, stöld, rattfylleri och så vidare mår väldigt dåligt och har alltför ofta fått en dålig start i livet. Så ett bra sätt att minska skador och kostnader för både enskilda människor och samhället i stort vore att storsatsa på psykvården för barn och unga men också för alla åldrar.
*Caligula var den tredje romerska kejsaren, härskande från 37 till 41 då han dödades av sina livvakter. Men det var också en sällsynt vedervärdig lärare spelad av Stig Järrel i en film av Alf Sjöberg som heter Hets.

Inga kommentarer: