fredag 3 april 2009

Inför avgift för lastbilarna på E6-an

Berg sjunken, djup stån upp för att bereda plats för motorvägen genom Bohuslän. En styggelse som tjatats fram av kommunalråd, riksdagsmän och journalister genom åren. Redan i dag, innan den är helt komplett, är den ett växande miljöproblem. Antalet människor och bygder som är allvarligt störda växer ständigt liksom karavanerna av lastbilar på väg mellan Norge och kontinenten.

Det var därför med en stor suck jag läste dagens Bohusläningen och Ulf Blomgrens artikel om utflaggningen av fartyg. I artikeln säger riksdagsmannen Lars Tysklind att:

– Lastbilar skulle kunna skeppas från Tyskland till Norge för att avlasta E6.

Jag kan bara konstatera att av all den färjetrafik som förr i världen transporterade dessa lastbilar mellan Norge och kontinenten återstår bara en rännil. Och anledningen är förstås att det blir billigare för åkerierna att köra genom Bohuslän på en stundtals mycket vacker motorväg än att köra ombord på en färja och låta chaufförerna vila. Slutsatsen måste bli att det krävs en rejäl motorvägsavgift för lastbilstrafiken genom Bohuslän. Så att den åter tar sjövägen. Annars kommer motorvägen att bli en mardröm för alltfler bohusläningar.

Inga kommentarer: