onsdag 29 april 2009

En skattehöjning nödvändig i Uddevalla

Barn- och ungdomsnämnden i Uddevalla ska spara 55 miljoner kronor. Socialnämnden ska dra in på 32 miljoner kronor. Vad kultur- och fritidsnämnden ska tvingas dra in på vågar jag inte ens tänka på.

Nu kommer resultaten av pågående kris droppandes i våra media. Var finns den redaktör som tar ett helhetsgrepp på sin bevakning av kommunen och redovisar helheten därmed inbegripandes den borgerliga minoritetens tidigare tal om en skattesänkning.

Att besluta om en sådan i nuvarande läge vore ett hån. Istället krävs en skattehöjning i Uddevalla för att inte barn och unga och äldre och personal och många andra ska drabbas.

Många kommer att få det svårt i de tuffa tider som stundar och då gäller det att vi som har jobb och inkomst drar vårt strå till stacken. Dessutom känns det som att det behöver göras särskilda satsningar till exempel på arbetslösa när staten är så njugg. De kommuner som vågar satsa på en aktiv politik i olika avseenden lär vara de som kommer ut ur krisen som vinnare. Jag tänker både på tillfälliga jobb för ungdomar och äldre, på satsningar på kultur för både alla men också för de arbetslösa.

Det låter så vackert när Fredrik Reinfeldt talar om att man ska värna välfärdens kärna men nu, nu när krisen djupnar visar det sig att det handlar om klassisk högerpolitik, nämligen att kraftig dra ned på den kommunala sektorn som man hävdar bara ska syssla med det absolut mest nödvändiga.

4 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Kultur och fritidsnämnden arbetar just nu med sparbeting på -3,2 milj. Men har fått förhandsinfo om att det inte räcker utan mer troligt hamnar på närmare 5. Rena katastrofen och vansinnet. Nu läggs verksamheter ned, indragningar finns inte längre som ett alternativ.
Simone

Ulf G. sa...

...tack för informationen. Vilka verksamheter kan det handla om och hur blir det med anslaget till vårt kulturhus, ja, vi har ju faktiskt ett sådant redan fast vissa politiker tycks ha glömt det. Nämligen Bohusläns museum.

Anonym sa...

Det var länge sedan som det var så angeläget att ge sig ut för att demonstrera på första maj, demonstrera mot den borgerliga nedrustningen av skola, social verksamhet, kultur och fritid och allt annat som kommer att drabbas för att möjliggöra utlovade skattesänkningar.
"Arg skattekverulant"

Annaa M sa...

Hurra, nu går det att kommentera! Återkommer när jag har något att säga. Annat än att utbrista i en djup suck!