onsdag 11 juli 2007

ÄPPELKRIG OM BASSHOLMEN ELLER…?

Det första jag tänker på när jag hör om Alliansens hantering av Bassholmen är Tage Danielssons film Äppelkriget.

Vad representerar Bassholmen om inte en skön blandning av kultur och fritid. Eller vad sägs om följande beskrivning i kommunens nya Natur- och kulturguide:

”Bassholmen
är kommunens västligaste ö och ädelstenen i Uddevallas spännande kombination av natur och kultur. Markerna på Bassholmen har brukats sedan lång tid och det i kombination med skärgårdsnäringar som fiske, båtbyggeri och sjöfart. Under sillperioden på 1700-talet fanns här sillsalteri och trankokeri. Under andra halvan av 1800-talet gav ett båtvarv sin ägare, Jakob Johansson, sådan rikedom att han kunde uppföra den ståtliga mangårdsbyggnad som i dag är vandrarhem.”
(Läs fortsättningen sist i inlägget)

Som vanligt är det Uddevalla-Posten som håller ett granskande Argus-öga på kommunen och i onsdagens nummer berättar man om den kommunala alliansmajoritetens hantering av Bassholmen. Det är inte längre Kultur och Fritid som ska ha hand om Bassholmen utan Uddevalla Event. Och där har man redan anlitat en konsult som ”tittar på Bassholmens utvecklingspotential och möjligheter på marknaden”.

”Vi har en mera kommersiell sida, säger Uddevalla Events vd Hans Ericsson”, som talar om att förädla verksamheten.

Jag blir förskräckt och ser framför mig stugby, stigar som blivit till vägar, biltransporter, flakmoppar och annat elände i självaste paradiset.

Uddevallas vackraste ädelstenar är inte till för exploatering. De är inte ens till särskilt för turister. De är till för oss som bor här. De är vår gemensamma egendom som vi ska förvalta ömsint och väl för kommande generationer. Men naturligtvis bjuder vi våra gästande turister välkomna till våra ädelstenar. Men på våra villkor och absolut inte på några som helst kommersiella villkor. I samma ögonblick som Bassholmen skulle bli föremål för exploatering går magin kring Uddevallas västligaste ö förlorad.

Behöver du inspiration och en förebild, se Tages film Äppelkriget. Den är mycket rolig samtidigt som den förmedlar ett viktigt budskap.

Nedan följer fortsättningen av texten om Bassholmen i Natur- och kulturguiden:

”Bassholmen ligger skyddad från öppna havet omgiven av smala havsarmar med strömmande vatten över delvis grunda leror med mycket sjöfågel, även vintertid. Här rastar storspov, kärrsnäppa och strandpipare. I augusti dominerar hundratals simänder.

I öster finns lövträdskantade dalstråk, i nordväst öppen betad barrskog med inslag av björk och ek. Strandängarna betas av hästar och får och här finner man både strandkrypa och havsnarv.

Ett båtmuseum med åtskilliga aktiviteter, särskilt sommartid och ljuvliga miljöer att ströva i gör Bassholmen värt även längre besök. I början på sommaren släpps hingstarna loss på Bassholmen. Hästarna går sedan fria hela sommaren på ön. Just hingstsläppet samlar en stor publik varje år.

Till vänster strax före bron till Skaftö går vägen in till p-plats och brygga där beställd båt från vandrarhemmet hämtar till Bassholmen. Sommartid går det turbåt vissa dagar från Uddevalla och flera andra platser.


Båtsamlingarna på Bassholmen
i Föreningen Allmogebåtars regi finns inrymda i lokaler som varit både sillsalteri, varv och mekanisk verkstad. Inne på museet, som är öppet varje dag på sommaren, finns framför allt ett 25-tal båtar av olika typer uppställda. På slipen och i den lilla hamnen ligger ett 20-tal riggade allmogebåtar. Den andra lördagen i juli varje år har Bassholmendagen blivit ett tillfälle att träffas för alla träbåtsentusiaster och då äger en lång rad aktiviteter rum. ”

På lördag den 14 juli är det dags igen, för den 30:e Bassholmendagen!

Inga kommentarer: