onsdag 9 februari 2011

Det är dags för en kulturrevolt i Uddevalla!

Kultur är livsviktigt och har ett egenvärde långt utöver att locka människor att bosätta sig i Uddevalla. Det sistnämnda är en bieffekt som man inte ska bortse från.

Det var därför jag skrev en debattartikel i Bohusläningen om att dela på kultur- och fritidsnämnden. För att om möjligt väcka politikernas intresse för kultur blev artikeln dessutom ett medborgarförslag till kommunen. Inte en enda ledamot i kommunens kultur- och fritidsnämnd har svarat på min artikel. Så litet är alltså intresset bland dem som är satta att ansvara för kommunens kulturliv.

I kväll behandlar kommunfullmäktige mitt förslag kompletterat med kultur- och fritidsnämndens svar som bygger på ett yttrande från kultur- och fritidschefen.

Om någon till äventyrs tänkt sig ett svar från högste ansvarige tjänsteman som ens problematiserade frågan om kulturens ställning så blir denne någon besviken. Svaret handlar om att ”fritidssektorns kultur…gynnar ett liknande tänkande för kulturen…” och att ”…Omvänt påverkar kulturens kultur fritidssektorn i övrigt. En spännande korsning uppstår här och där.”
Är det månne därför som kommunens kulturavdelning flyttat in i den nya Rimnershallen! Symboliken är skrattretande tydlig.

Avslutningsvis konstaterar kultur- och fritidschefen att ”…Kulturen är livlig i kommunen.”

Visst finns det ett kulturliv i kommunen, i hög grad tack vare ideella krafter och det äger ofta rum på Bohusläns museum. En institution som trots sin nyckelroll i Uddevallas kulturliv drabbats av ett minskat kommunalt bidrag på drygt 1,5 miljon kronor.

Jag saknar offensiva kultursatsningar i Uddevalla.
Så till exempel finns mänskliga resurser som borde tas tillvara. Här finns en av landets ledande körledare. Vi har en prisad romanförfattare. Tänker någon på att ta tillvara deras kunskaper. Samma sak gäller alla duktiga musiker, tonsättare och konstnärer i övrigt. De sistnämnda liksom hantverkarna har inte ens en lokal att ställa ut i längre sedan Bohusgalleriet och Slöjdhuset lagts ned. Det rimmar dessutom illa med allt tal om att stödja och stimulera småföretagandet. Gör till exempel ett studiebesök hos kommunens enda skivbolag och fråga vad man kan göra för det i nedladdningens tidevarv.

Hur skulle det vara om kommunledningen bjöd in kulturutövare till frukostmöte någon gång. Jag tror att dessa har mycket att diskutera med kommunledningen om.

Uddevalla är i trängande behov av en kulturrevolution. Och det blir alltmer tveksamt om den borde ledas av kultur- och fritidsnämnden.

(Denna debattartikel publicerades i Bohusläningen den 9 februari 2011)

1 kommentar:

Ulrika Hedman sa...

Efter att ha läst om att kultur- och fritidsnämnden nu tvingas spara 300 000 i verksamheten – eftersom man gjort sig av med en inkomstbringande båtplatsverksamhet och behåller bara de båtplatser som går med förlust – håller jag med helt och fullt. Dela på kultur och fritid! Och låt gärna kulturen styras av majoritet 50+tanter klädda i rött, svart och lila med hatt; då kanske det blir ordning.