tisdag 11 maj 2010

Se sista foten!


Sista foten att bli amputerad innan nedläggningen av Uddevalla sjukhus finns ännu till allmänt beskådande på Bohusläns museum i Uddevalla.

Utställningen U-bahn Uddevalla sägs vara en konceptuell installation, redan det en lek med flosklerna i konstvärlden, och den är passande nog installerad i anslutning till ordinarie Uddevallautställning på Bohusläns museum.

De båda upphovsmännen, som uppger sig vara grävande nutidsarkeologer, avslöjar inte bara en redan befintlig tunnelbanelinje under staden utan även planerna på en omfattande utbyggnad av tunnelbanan. Avslöjandet sker genom en tunnelbanekarta som rymmer åtskillig satir både i de olika linjernas destinationer och stationer men också i en lång rad annonser.

Det är staden som vill komma upp ur den varvsgrå verkligheten, som vill komma upp sig och bli en viktig kugge i den Indoeuropeiska unionen som går under jord för att likt ett återuppståndet Atlantis komma upp med U-bahn Uddevalla.

Satiren får ytterligare en dimension genom att text och bild kompletteras med skulptur och det är här fynden i gravkammaren under kommunens stadshus/Blåkulla kommer in. Bland föremålen som hittades i gravkammaren återfinns den i särklass märkligaste mumie som skådats i Bohuslän liksom den makabra sista foten.

U-bahn Uddevalla pågår till 27 maj på Bohusläns museum.

Inga kommentarer: