torsdag 11 februari 2010

Storbandsjazz och körsång på Regionteatern

Storbandsjazz med hemort Ljungskile, körsång som spänner från 1500-talets Orlando di Lasso till Abba och Jonas Gardell, vissång av Kjell Aronsson. Andra gäster på Regionteater Väst denna lördag eftermiddag den 13 februari är Evert Taube och Claes Eriksson.

Med sångens och musikens makt är allt möjligt. Särskilt när kören Fräknarna under ledning av Anita Svensson ställer sig på scenen tillsammans med Rulles storband under ledning av Matti Granström och med vissångaren Kjell Aronsson som solist.

Tack vare samarbetet mellan kören och storbandet är omfånget på lördagens musikaliska utbud stort. Och än större blir det förstås med visans Kjell som både solist tillsammans med kören i till exempel Kajsas Udde av Alf Hambe och Sköna Helén av Evert Taube och med ett eget program.

Rulles storband har sina rötter i ungdomsorkestern Rulles Bass som var aktiv för så där 40 – 50 år sedan och man spelar med fördel jazz- och dansarrangemang från 1930-, 1940- och 1950-talen.

All behållning från konserten, som börjar klockan 17 på Regionteater Väst, Strömstadsvägen 41 i Uddevalla, skänks till Läkare utan gränser som en hjälp för Haitis hårt drabbade befolkning. Regionteatern bidrar även med sin andel av lokal- och personalkostnader.


Om...
...Orlando di Lasso född 1530 eller 1532 i Mons, död 14 juni 1594 i München, var en nederländsk kompositör, verksam under renässansen i den nederländska skolan. Han kapellmästare vid Laterankyrkan åren 1553-1554. I sina verk sammanfogar han flera olika stilriktningar; grunden är den nederländska polyfonin men den blandas upp med influenser från den venetianska körsången och den italienska madrigalen. Hans yppersta kompositioner anses allmänt vara motetterna, där han bland annat visar prov på sin mästerliga hantering av körstämmor – upp till tolv olika i somliga motetter.

Inga kommentarer: