söndag 6 december 2009

Tack Anna, tack May, tack Stefan och tack Uddevalla Riksteaterförening!

Förra sommaren blev Anna Olsson från Uddevalla känd när hon och hennes mor May slog larm om den borgerliga regeringens nya sjukförsäkringsregler som bland andra drabbade svårt sjuka. Regler som stadgade att Anna som redan då var svårt sjuk skulle stå till arbetsmarknadens förfogande. Den 1 december, när vi fick en känsla av vinter genom frostnupna gräsmattor, dog Anna. En makalöst stark tjej som in i det sista var beredd att ta strid för de svaga i samhället.

Läs gärna mer om Anna på bloggen Ett hjärta är rött -
http://ilsemarie.wordpress.com/2009/12/04/glom-aldrig-anna-olsson-den-forsta-som-slog-larm/

och lyssna på Annas mor May Olsson när hon berättar om att Anna är död i Ring P1 fredagen den 4 december -
http://www.sr.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=1120
drygt 21 minuter in i sändningen fredagen den 4 december kommer May till tals. Och som hon kommer till tals! Jag säger bara det, sådan dotter sådan mor. Hon förvaltar verkligen sin dotters arv. Det var för övrigt i samma radioprogram som May slog larm första gången för ett och ett halvt år sedan.

Uddevalla Riksteaterförening bjöd en månghövdad publik på Schackspelaren av Stefan Zweig med Johan Ulveson på söndagskvällen. Synd att det ska behövas fri entré för att få bland andra även mig själv att gå på teater. Och dessutom, glöm inte författaren Stefan Zweig som beskrivs på följande sätt på Riksteaterns hemsida -

Stefan Zweig föddes 1881 i Wien och han var en av första världskrigets ledande pacifister tillsammans med Romain Rolland, som skrev det pacifistiska manifestet Au-dessus de la mêlée och fick nobelpriset 1915. Tillsammans övertygade de intellektuella över hela världen att bli aktiva pacifister.

1934 flydde han Österrike och nazisterna. Richard Strauss vägrade 1935 att ta bort Zweigs namn från affischerna till premiären av operan Die schweigsame Frau, med libretto av Stefan Zweig. Adolf Hitler kom på grund av detta inte på premiären, och den lades ner efter att endast ha spelat tre föreställningar.

1941 beger Zweig sig till Brasilien, efter att under en tid levt i Storbritannien. 1942 tar han och hustrun Charlotte sina liv. Innan självmordet skriver han bland annat "Jag tycker det är bättre att i god tid och med orubbad hållning ända ett liv där intellektuellt arbete har varit av högsta glädje, och personlig frihet det största goda på jorden”.

Novellen Människoschack, på vilken Schackspelaren baseras, skrevs av Stefan Zweig i Buenos Aires 1942 och utgavs först efter hans död på förlaget Bermann-Fisher i Stockholm.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack for intiresny Blog