måndag 1 juni 2009

Som ett slag i ansiktet...

…är Göteborg City Race, fredagens och lördagens biltävlingar i centrala Göteborg. Ett slag i ansiktet på alla dem som tar talet om klimatkrisen på allvar. Och allt tal om värnandet om vår miljö. Och såväl Göteborgs som kungafamiljens trovärdighet i klimat- och miljödebatten kan ifrågasättas.

Bilar som trimmats att låta så mycket som möjligt med motorer som tillåts sluka bränsle för att i hastigheter som är flerdubbelt högre än de normalt tillåtna ska alltså fara fram på Frihamnspiren mitt i centrala Göteborg.

Vi är allt fler som tar cykeln och åker kollektivt för att värna miljön ivrigt påhejade av både stat och kommun. Jag bara undrar hur många fler vi måste bli som cyklar och åker kollektivt för att kompensera för utsläppen från bilarna under Göteborg City Race. Rimligtvis måste avgaserna ligga som ett stort moln över stan om väderförhållandena vill sig illa. Så också bullret.

För att inte tala om den hämningslösa bilkult som en tävling som Göteborg City Race står för. En bilkultur som vi måste lämna bakom oss och ersätta med tystgående el- och hybridbilar. Där bilarna behövs.

I dag, när vi skulle behöva vända samhällsutvecklingen bort från bilberoendet i och omkring våra städer, då ståtar Göteborg med ett billopp i centrala stan.

Jag häpnar och tänker på att Al Gore fick Göteborgs miljöpris för 2007 och på plats för att dela ut priset var ingen mindre än kronprinsessan Victoria. En sessa som liksom sin far kungen utmärker sig för ett engagemang i frågor om natur, miljö och klimat. För någon vecka sedan var hon på besök på Grönland för att tillsammans med de två andra tronarvingarna i Norden för att se resultatet av klotets uppvärmning.

Och på fredag medverkar en annan medlem av den kungliga familjen i Göteborg City Race, lillebror prins Carl Philip. Så var det med den kungafamiljens samlade engagemang i klimatfrågan.

Med tanke på den dubbelmoral som utmärker hela vårt samhälles engagemang i klimatfrågan skulle jag inte bli förvånad om Göteborg City Race om några år får Göteborgs miljöpris, för att alla tävlande bilar är ”miljöbilar”. Ett begrepp som är ett av de stora självbedrägerierna i svensk politisk historia. Och ett exempel på en nyspråklig kullerbytta som kommer att leda till att våra stadskärnor i ännu högre grad översvämmas av bilar, som gudbevars är ”miljövänliga”.

Jo, man tackar man, som cyklar och åker kollektivt, till helgens begivenhet på Frihamnspiren i centrala Göteborg. För med bil lär man knappast kunna ta sig fram, inte ens med en ”miljöbil”.

2 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Var på Operan igår kväll och det lät bedrövligt utanför. Tack och lov var det akllt så uteserveringen var inget alternativ. Men den stillsamma promenaden längs piren innan föreställningen blev inte så njutningsfull som den brukar bli.

Anonym sa...

Synd att jag inte var dar...hade varit trevligt att ga pa bil-tavling inne i Goteborg! http://okahandja.wordpress.com/