torsdag 7 maj 2009

Liberal är snart ett skällsord

Det var en gång som även jag tyckte att ordet liberal, åtminstone i kombinationen socialliberal, var ett fint ord. Ett ord som förenade olika krafter i samhället till en bra mix, till ett svenskt LAGOM, som inneburit skapandet av ett att de mest välfungerande samhällen i världen. Ett bevis på att jämlikhet och broderskap går att förena med frihet.

Efter de senaste dagarnas debatt där de så kallade liberalerna inom Centerns ungdomsförbund röstat för att Sexköpslagen borde avskaffas, att det är fel att kriminalisera den som köper sex, så begriper jag ingenting. Att värna indvidens, det vill säga männens, rätt att köpa tillgång till en annan människas kropp är vedervärdigt och har inget med den politiska riktningen liberalism att göra. Det har inte heller att till varje pris lägga allt fler av våra gemensamma angelägenheter i privata händer.

Centern och dess ungdomsförbund har verkligen tagit en underlig väg och då tänker jag inte bara sexköpslagen. Gamle centerlegenden Börje Hörnlund ger en intressant bild av den senaste tidens utveckling på DN Debatt 7 maj. Den finns att läsa på adress: http://www.dn.se/opinion/debatt/maud-olofssons-politik-en-katastrof-for-centern-1.860051

4 kommentarer:

Carin Gustavsdotter sa...

Visar inte detta att allt det som kvinnorna kämpade för under 60 - 70 talet har helt "gått i stå"? Dagens unga kvinnor ägnar sig inte åt politik, de som gör det blir klassade som könslösa och kvinnosakskvinnor klassas som förtorkade, inskränkta manshatare. Under 60 talet lockade CUF med gratis medlemsskap om man gick på deras danser. Att tillåta sexhandel kan vara ett sätt att locka till sig ungdomar, på samma sätt som MUF hävdar att spriten skall vara fri. Det är fräckt och inne att sälja sig på internet eller att idka gruppvåldtäkt med sina kompisar. Den kvinnliga delen av befolkningen
förpassats tillbaka till tiden före rösträttsreformen. Behaga männen med stora bröst och blottad hud, vad de tänker eller känner verkar ingen bry sig om längre, kanske de inte vet det själva. Förrän det är försent.

Ulf G. sa...

...jag som trodde att utveckling alltid skulle innebära till det bättre...

Anonym sa...

...den senaste tidens utveckling bekräftar bara en gammal, gammal fördom - att centern, eller bondförbundet som det en gång hette, är en tämligen hembygdsnarcissistisk och egoistisk folkrörelse för forna tiders storbönder och nutida egocentriker som tycker moderaterna gått för långt mot mitten.

Carin Gustavsdotter sa...

Naturligtvis har utvecklingen gjort det bättre för oss kvinnor under de sista 50 åren i vårt land. Men tyvärr inte i andra länder, därför drabbar inte förslaget om Sexköpslagens avskaffande oss i Sverige lika mycket som de kvinnor som släpas hit som sexslavar och säljs som boskap på öppna marknaden.
Om vi vill kämpa för jämlikhet måste vi inte bara förena broderskap utan även systerskap med frihet. Jämlikhet är ingenting som stannar vid gränsen, kvinnor som luras till vårt land i hopp om att få ett bra arbete men som istället blir utnyttjade sexuellt blir i och med avskaffande av Sexköpslagen en produkt som fritt ska föras över gränsen. Den liberala tanken om frihandel har satts på sin spets.
Centern av idag kan inte jämföras med det gamla Bondeförbundet eftersom storbönder som tur är inte styr längre i Sverige, istället är det giriga korrupta affärsmän som via lobbyister köper sig in i politiken.Ingen av de gamla ismerna har någon kraft i dagens debatt, ibland tar politikerna fram jämlikhet, broderskap och full sysselsättning och dammar av dem. Moderaterna anser sig vara ett arbetarparti och vänstern är ett ett parti som avskaffat sig själva.
Vad som finns kvar är en enda ism...egoismen.