onsdag 13 maj 2009

INGET BESKED OM SKATTESÄNKNINGEN!


Närmare 230 miljoner kronor räknar Uddevalla kommun med i minskade skatteintäkter i år och nästa år. Det framkom när Ole Borch, till höger på bilden, fick omedelbart gensvar från kommunstyrelsens ordförande Sture Svennberg, till vänster, på sin handskrivna enkla fråga om det ekonomiska läget i kommunen. Dessutom medför krisen ökade kostnader, framför allt sociala sådana, på grund av ökad arbetslöshet och försämrad a-kassa.

Ole Borch bekymrade sig över den oro som sprids när sparförslagen haglar i massmedia, förslag som alla är tjänstemannaprodukter. Ännu har inte kommunens politiker fått ta ställning till ett enda förslag. Ändå tror ett växande antal invånare att just det som de värnar om ska läggas ned eller utsättas för hårda sparbeting. Sture Svennberg berättade att kommunstyrelsen redan inom kort kommer med besked om sparbeting som måste göras omedelbart och i september ska det finnas ett färdigt sparförslag för nästa års budget. Hur det ska bli med den skattesänkning på tio öre som de borgerliga partierna tidigare talat om nämndes inte vid gårdagens fullmäktige. Ett fullmäktige som hade kunnat sluta med att den största ekonomiska krisen för kommunen någonsin inte ens hade berörts om det inte hade varit för Ole Borchs handskrivna enkla fråga och för Sture Svennbergs beredskap att svara på studs. Bilden ovan är tagen vid onsdagens sammanträde med Borch till höger och Svennberg till vänster.

Förslagsvis borde Sture Svennberg och kommunfullmäktige ta lärdom av Ole Borchs enkla fråga och inleda varje sammanträde med kommunfullmäktige med ekonomisk information. I alla fall så länge som vi befinner oss i en kris av 1930-talsmått.

3 kommentarer:

Gunnar Klasson sa...

Bra att du bevakar fullmäktige. Fortsätt med det!

Ulf G. sa...

...någon heltäckande bevakning är inte aktuell. Det har jag inte tid till. Men vissa nedslag i speciella frågor får det nog bli i fortsättningen!

Fritt ur hjärtat sa...

Alla borde besöka fullmäktige.Att det råder avsaknad på diciplin slår mig varje gång. En del läser tidning, jobbar på dator och kommer dessutom för sent så upprop tar evigheter. Det tycker jag alla borde tiita på och ifrågasätta.