fredag 27 februari 2009

Om kultur i allmänhet och ett kulturhus i synnerhet

Sång och musik, filmer, litteratur och ibland även teater sätter djupa spår i våra själar tidigt och upp genom åldrarna. De förser oss med upplevelser som finns med hela livet. När blodet dunkade hett, när vi fick reda på att det fanns andra sätt att se saker än det uddevallska, eller tanumska sättet för den delen. Vi minns det, vi bär det med oss och i bästa fall blir vi rikare människor med större förmåga att hantera våra liv och andras.

Ett av de mest avgörande besluten på senare år för Uddevallas själsliga liv är det som handlade om byggandet av Bohusläns museum. Därigenom fick Uddevalla inte bara en bekräftelse på sin huvudroll i Bohuslän. Det blev även platsen för kunskapen om landskapets historia och för kultur då och lika mycket nu.

En del av Bohusläns nuvarande kulturliv utspelar sig just på museet, för att inte tala om Uddevallas kulturliv. Det är den scen där mycket av det livet äger rum. Sång, musik, konst, föredrag, historia, debatt, politik, ja till och med en del teater.

Förra året besökte 280 000 människor museet. I en stad med cirka 50 000 invånare. Det är imponerande och något att vara stolt över. Och många av dessa besök handlar om besök på just utåtriktad verksamhet. Ja till och med på kommunfullmäktiges sammanträden.

Därmed kan vi konstatera att Uddevalla redan idag har ett kulturhus, kanske inte fullt så komplett som ett nybyggt men ändå. Vi har något att vara stolta över som vi måste värna när regionpolitiker vill centralisera allt, både det som är akut och mindre akut.

Därför var det synnerligen olyckligt när kommunens politiker i någon slags stundens ilska bantade nästan två miljoner kronor på anslaget till museet. Därmed verkar det som om politikerna inte tycker att det där med kulturhus är särskilt viktigt när det kommer till kritan. Självklart kommer bantningen med nästan två miljoner kronor att märkas i utbudet av kulturevenemang på museet, fattas bara. Är intresset för det kulturliv som ett kulturhus som museet kan erbjuda inte större vad ska det då bli på ett nybyggt kulturhus.

Den omprövning som kommunens budget i Uddevalla nu ska genomgå på grund av finans- och konjunkturkris är ytterligare oroande. I tider av kris spelar kultur i alla former en avgörande roll för att vi inte ska dras ned i hopplöshetens träsk.

Därför blir vår vädjan till Uddevallas politiker att satsa på kulturlivet i allmänhet och på det kulturhus i form av museet som vi redan har i synnerhet. Öka istället för att minska anslaget och ta makten och ledningen över verksamheten istället för att lämna över den till regionen.

Carl Cullberg
Stefan Edman
Ulf G. Eriksson

2 kommentarer:

Gunnar Klasson sa...

Så sant som det är sagt!

Fritt ur hjärtat sa...

Bohusläns museum är en fantastisk plats men saknar väligt mycket av det ett kulturhus skulle erbjuda. Trist att spela ut dem mot varandra när de behövs för att komplettera varandra tycker jag. Med den nu förda politik i staden var de 1,9 miljonerna första steget. Det kommer säkerligen fler kraftiga nedskärningar på museet och andra verksamheter också.