fredag 6 november 2009

Nu får det vara nog!

Nyblivna mammor ska skickas hem sex timmar efter födseln. Så lyder det senaste besparingsförslaget inom svensk sjukvård och det är upprörande. Upprörande eftersom barnen mycket riktigt är vår framtid och inget kan vara viktigare än att trygga mammor och pappor går hem med sina nyfödingar. Trygga i att de fått en bra start på sjukhuset där all upptänklig hjälp och kunskap finns samlad.

Jag menar inte att någon ska tvingas stanna längre än den vill och det är motiverat av olika skäl men sex timmar, det är ett hån. Ytterst få kvinnor föder sina barn utan problem så att de kan ta sin säng och gå efter några timmar. Det är en jätteprestation de gjort alla utan undantag och därför ska de omhuldas och gullas med så länge som de behöver det, och detta på sjukhuset.

Jag är så förbannat trött på all rationalisering, centralisering och matrialisering! Det är dags att vända utvecklingen. Att nyanställa, att decentralisera och och att åter börja värdesätta andra värden än de matriella. Börja med att dela upp den jättelika Swedbank i mindre beståndsdelar. Tänk vad som gick till spillo när både sparbankerna och föreningsbankerna försvann. Vilka fina idéer de byggde på, vilket folkligt engagemang det fanns för dessa. En gång i världen kunde man med fog tala om dessa bankers förankring ute bland människor runtom i landet.

2 kommentarer:

Mumien sa...

Det är bara att hålla med föregående talare! Tänk att som politiker sträva efter att vid gravens brant kunna säga: Jag sparade i alla fall jättemycket pengar åt samhället. Att sedan människorna kom i kläm har mindre betydelse. Vad lever vi för egentligen?

Lae i Nordtorp sa...

Att samhället förändras är bra. Men all utveckling är inte av godo. Vi bör stanna upp och fundera över det faktum att samhället är till för människorna och inte tvärt om. Då kanske vi kommer fram till att utveckling kan vara ett eller flera steg tillbaka när vi felat.