måndag 5 oktober 2009

Se till det bästa för de flesta!

Det måste bli ett stopp för avreglering och privatisering av ideologiska skäl. Likaväl som motståndarna måste sluta tänka med ryggraden.

Målsättningen för all politisk verksamhet borde vara att se till det bästa för så många som möjligt. Vi bygger inte ett samhälle för någon speciell grupp, inte för kapitalisterna eller för byråkraterna eller de unga eller de gamla och så vidare.

Det betyder att vi i varje enskilt fall får pröva hur vi tycker att samhället ska vara organiserat och så har ju skett över tiden. Från att ha haft mängder av järnvägsbolag reglerades tågverksamheten i vårt land för att det skulle gå tåg i hela landet, inte bara på lönsamma banor. Liksom att det skulle finnas apotek överallt, och elledningar och förskolor och vägar och sjukhus och vårdcentraler och så vidare i all oändlighet.

Men tiderna liksom förutsättningarna förändras och kan ge utrymme för privatisering och konkurrens vilket givetvis inte behöver vara av ondo.

Därför vill jag vädja till alla som strider om privatisering och avreglering. Byt ideologiskt perspektiv - se till det bästa för de flesta istället för att reagera med ryggraden. Och likaväl som att verksamheter avregleras, höj beredskapen för att det finns sådant som behöver tas om hand av det offentliga - om det är det bästa för de flesta!

1 kommentar:

Lae i Nordtorp sa...

Jag är helt överens med dig i ditt inlägg om att se till det bästa för de flesta. Men varför är det så himla svårt för människor att se i nyanser mellan svart och vitt eller höger och vänster.
Jag har inte läst din blogg innan du gjorde reklam för den på Uddevallabloggen. Fr o m i dag kommer den att läsas varje dag.