Konstfrämjandet har gått i konkurs och Bohusgalleriet lägger ned sin verksamhet. Därmed blir Uddevalla utan konstgalleri eller liknande lokal för möten mellan konstnärer och allmänhet nästa år.
Det är inget annat än en kulturell katastrof. En stad utan ett enda galleri! Vilken fattigdom! Konsthallen på Bohusläns museum i all ära men där ska till stor del inspirerande ny konst från både våra egna bygder och hela världen visas. Det där personliga mötet som underlättar ett konstköp sker oftast inte på ett museum.
Hur kan kulturförvaltningen och kultur- och fritidsnämnden stillatigande låta detta ske? Eller är månne en räddningsaktion på gång? En sådan är ett måste! En stad utan försäljningsställen för konst blir till slut av med sina konstnärer. Yrkesmänniskor som behövs inte minst för att öppna vår ögon och hjälpa oss att se!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Ja visst är det fattigt att inte ha ett enda konstgalleri - tänker på när både Nyttokonst och Leopolds galleri blomstrade! Skulle gärna starta ett - men det krävs nog några BÅDE kapitalstarka och entusiastiska konstvänner.
Praetera censeo att museet bör försöka köpa in båda konstmapparna av uddevallakonstnärer!
och anledningen till att jag inte läst din blogg på ett tag är att den inte uppdaterats sedan Darwin
Är det någon som kommer ihåg en konstnär från Italien som bodde på Sigelhultsvägen runt 1965? Han hette Pino i förnamn men efternamnet har jag glömt. Ganska duktig var han i alla fall.
...är det månne denne Pino...
"B-n 1979-11-02
Konstnär Pino Fagnoni Ljungskile död i Italien. Mannen bakom regementets staty Karolinerna...."
som finns med i en sammanställning från Föreningsarkivet som Gunnar K. gjort. Sök på Google efter Pino italiensk konstnär Uddevalla eller något sådant så hittar du kanske mer.
Ann; inte bara Nyttokonst och Leopolds, samtidigt fanns även kommunens konsthall i gamla badhuset (senare i Hasselbackshuset). Ibland var det ett väldig sjå när man skulle hinna med flera vernissager på en söndag. Men en viktig skillnad är att på den tiden köpte folk fortfarande konst i någorlunda omfattning. Svår att driva ett galleri i privat regi utan att sälja. Men jag håller med om att museet utställingssalar, hur fina de än är, aldrig riktigt har ersatt de separata små konsthallarna.
Hade redan sökt på de ledord du föreslog. Men jag tror Fagnoni kan stämma. Om jag inte tar fel kallade han sig Fanfani när han var på dåligt humör. Hur hittar man vidare från Gunnars listor till artiklarna? Det är ju bara rubriker.
...till Lae - att man går till Bohusläns föreningsarkiv på Bohusläns museum, plockar fram angiven tidning i mikrofilmsformat, sätter in filmen i en särskild apparat och letar rätt på artikeln. Det är garanterat intressant eftersom man hittar så mycket annat dessutom som är tidstypiskt.
Trist att det måst stänga. Det var ett cool ställe att hitta konst på. AJ
Skicka en kommentar