…är vår tids nykolonialism. Samtidigt som den hejdlöst utnyttjar de svagare, de fattigare, de som vi gjort beroende av vår ”välvilja”, är den ett hot mot miljö och mot en rättvisare, mer jämlik värld.
Det globala rofferiet vet inga gränser och allt handlar om att göra så stora vinster som möjligt. Vinster som används för en utbredd lyxkonsumtion. Och så länge som denna lyxkonsumtion är tillgänglig, eller åtminstone tänkbar, för en majoritet i den utvecklade världen, så länge kommer utsugningen av Afrika, delar av Sydamerika och Asien att fortsätta. Att som jag nu gör, ifrågasätta denna till lära upphöjda dogm om fri handel, är som att spotta i kyrkan så länge det stora flertalet tjänar på utsugningen. För fri är ett starkt ord i handelssammanhang. Det är den starkare som dikterar villkoren och är inte den så kallade frihandeln till den starkares fördel avskaffas den raskt.
Alla dessa varor som kommer från Kina, tillverkade i fabriker med starkt ifrågasatta förhållanden för de anställda. Billiga varor i de flesta avseenden men paradoxalt nog viktiga för vårt välstånd. För att inte tala om alla råvaror som hämtas från utvecklingsländerna. Och när alla dessa billiga slit- och slängvaror ska slängas, var hamnar de då, särskilt de som är giftiga eller på andra sätt miljöfarliga.
Radioprogrammet Konflikt i lördags berättade bland annat om hur utländska jättetrålare dammsuger kusterna i flera afrikanska länder efter fisk. Förutom att de dumpar priserna så lämnar de den lokala fiskarbefolkningen utan några utkomstmöjligheter och till svält när fisken är slut.
Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin berättade om en mödosam kamp för att stoppa det rovfiske som trålare från EU-länderna bedriver i Afrika.
Utan minsta tvekan handlar vi dessutom med vilka diktaturländer som helst. Demokrati, fria val, fackföreningar och protester på gatorna är störningsmoment för den så kallade fria handeln.
För verkligt fri handel, det är en solidarisk ömsesidig handel! Om jag visst att kostymen, mobilen, skjortan, elprylen med mera med flera var tillverkad av kineser eller malayer eller Sumatrabor på i alla avseenden samma miljö- och hälso- och alla andra villkor som är i Sverige så visst. Då skulle jag inte ha dåligt samvete när jag köpte sådana varor. För att inte tala om bananer och kaffe, choklad och ris. Och mycket, mycket annat!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Hej, synd att inte fler tycker, och agerar som du. Jag får erkänna att jag syndar en hel del även om jag försöker lägga både miljö- och etikkrav på inköpen.
Om man vill kan man kolla här:
http://vetaallt.blogspot.com/2009/10/rattvisemarkt-inte-losningen-for.html
Fast då blir man lite trött.
Ha det!
AJ
Skicka en kommentar