Regeringens kompromiss i regionfrågan gav Småland dels en välkommen respit och dels ytterligare argument för en sammanhållen Region Småland.
Småland är liksom Halland ett landskap, ett begrepp med en betydande potential. Det står för stor mångfald men ändå enhet värd att bevara och marknadsföra.
Jag minns från min tid i Växjö en viss avund mot smålänningarna som med alla sina dialekter och bygder ändå hörde tillsammans. Något jag fick stifta närmare bekantskap med i egenskap av domkapitelsamanuens på det vidsträckta Växjö stift.
Det vore en stor synd och skam att stycka upp Småland och dela ut det åt stora regioner i olika väderstreck. Att det inte är nödvändigt visar regeringens klartecken till Region Halland. Ett län som har mindre än hälften av den samlade befolkningen i Småland.
Efter att ha följt tillblivelsen av Västra Götalandsregionen och de första åren sedan bildandet 1999 kan jag bara konstatera att regionbildningen innebar en kraftsamling men också en betydande centralisering. Inte minst av administration men även handfast av akutsjukhus. När valet står mellan stora och mindre orter får de sistnämnda stryka på foten, liksom periferin.
Även för Småland tillsammans med Öland förstås, med sin speciella karaktär och sina specialiteter skulle en regionbildning kunna innebära ett stort lyft. Men inte som perifera delar i andra stora regioner utan som en sammanhållen enhet. Något som lämpar sig sällsynt bra att fråga befolkningen om i en folkomröstning i samtliga tre län vid nästa års val.
Småland är sig själv nock!
Ulf G. Eriksson
Journalist och författare till boken
”Centralmakt eller regional demokrati”
som handlar om regionaliseringen av
Sverige fram till våren 2002
Detta debattinlägg är sänt till Barometern i Kalmar, Smålandsposten i Växjö samt Jönköpings-Posten.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar