torsdag 24 februari 2011

Kampen fortsätter!

Det är inte ofta som så många kommer fram och lovordar något jag skrivit på Bohusläningens debattsida som när det gäller behovet av en kulturrevolt i Uddevalla(se nedan) och det är paradoxalt nog mycket hoppingivande. Det ger hopp om att en förändring är möjlig och att det finns många människor som vill ha denna förändring, som vill ha ett rikare kommunalt kulturliv.

Riktigt hur kampen borde gå vidare vet jag inte just nu men ett embryo till en aktionsgrupp tycker jag mig se och hur den bäst agerar för att gynna kulturen får vi väl diskutera. Den som är intresserad får gärna vara med. Maila mig på bohuslan@telia.com så upprättar jag en adresslista för utbyte av information och förslag till aktiviteter.
Tills vidare nöjer jag med att kasta fram ett förslag om en gemensam utställnings- och försäljningslokal!

Tänk om kommunen tillhandahöll en jättestor lokal där ALLT som görs av
hemslöjd, konst, böcker och så vidare och så vidare inom kulturen, även skivor, kunde säljas. Och det skulle bara vara grejer gjorda i eller som har direkt anknytning till Uddevalla som säljs där.

Hemslöjd är ett upptaget begrepp, kanske HEMKÖRT är bättre.

Lokalen skulle dels ha en permanent försäljning dels tillfälliga utställningar.

Hand om verksamheten har
en försäljningsgrupp
dels
en utställningsgrupp

Lön till en anställd samt lokalhyran och utställningsersättningen borde kommunen stå för!
Inkomsterna från fasta försäljningen och utställningarna tillfaller respektive upphovsman/utställare.
Allt ska kunna ställas ut men måhända att utställningsgruppen avgör vad som kan ställas ut. Samma sak gäller vad som ska säljas, utställningsgruppen avgör. Och nekas någon som vill ha detta prövat så kan man ha ytterligare en instans som fattar det avgörande beslutet!

onsdag 9 februari 2011

Det är dags för en kulturrevolt i Uddevalla!

Kultur är livsviktigt och har ett egenvärde långt utöver att locka människor att bosätta sig i Uddevalla. Det sistnämnda är en bieffekt som man inte ska bortse från.

Det var därför jag skrev en debattartikel i Bohusläningen om att dela på kultur- och fritidsnämnden. För att om möjligt väcka politikernas intresse för kultur blev artikeln dessutom ett medborgarförslag till kommunen. Inte en enda ledamot i kommunens kultur- och fritidsnämnd har svarat på min artikel. Så litet är alltså intresset bland dem som är satta att ansvara för kommunens kulturliv.

I kväll behandlar kommunfullmäktige mitt förslag kompletterat med kultur- och fritidsnämndens svar som bygger på ett yttrande från kultur- och fritidschefen.

Om någon till äventyrs tänkt sig ett svar från högste ansvarige tjänsteman som ens problematiserade frågan om kulturens ställning så blir denne någon besviken. Svaret handlar om att ”fritidssektorns kultur…gynnar ett liknande tänkande för kulturen…” och att ”…Omvänt påverkar kulturens kultur fritidssektorn i övrigt. En spännande korsning uppstår här och där.”
Är det månne därför som kommunens kulturavdelning flyttat in i den nya Rimnershallen! Symboliken är skrattretande tydlig.

Avslutningsvis konstaterar kultur- och fritidschefen att ”…Kulturen är livlig i kommunen.”

Visst finns det ett kulturliv i kommunen, i hög grad tack vare ideella krafter och det äger ofta rum på Bohusläns museum. En institution som trots sin nyckelroll i Uddevallas kulturliv drabbats av ett minskat kommunalt bidrag på drygt 1,5 miljon kronor.

Jag saknar offensiva kultursatsningar i Uddevalla.
Så till exempel finns mänskliga resurser som borde tas tillvara. Här finns en av landets ledande körledare. Vi har en prisad romanförfattare. Tänker någon på att ta tillvara deras kunskaper. Samma sak gäller alla duktiga musiker, tonsättare och konstnärer i övrigt. De sistnämnda liksom hantverkarna har inte ens en lokal att ställa ut i längre sedan Bohusgalleriet och Slöjdhuset lagts ned. Det rimmar dessutom illa med allt tal om att stödja och stimulera småföretagandet. Gör till exempel ett studiebesök hos kommunens enda skivbolag och fråga vad man kan göra för det i nedladdningens tidevarv.

Hur skulle det vara om kommunledningen bjöd in kulturutövare till frukostmöte någon gång. Jag tror att dessa har mycket att diskutera med kommunledningen om.

Uddevalla är i trängande behov av en kulturrevolution. Och det blir alltmer tveksamt om den borde ledas av kultur- och fritidsnämnden.

(Denna debattartikel publicerades i Bohusläningen den 9 februari 2011)

tisdag 8 februari 2011

Heja Barack! Fredspriset är ditt!

USA:s president har verkligen gjort sig förtjänt av Nobels fredspris, i efterhand!

Se så elegant han manövrerade för att hindra störtandet av kollegan i Egypten, Hosni Mubarak.

Se så fredligt allt har avlöpt. Nu kan det bli vid det gamla vanliga. Det var ändå dags för Mubarak som är 80+ att sluta så ingenting har egentligen förändrats.

Människorna tror att friheten gjort sitt intåg i Egypten när det i själva verket är freden som infunnit sig. Barack Obamas och USA:s fred!

fredag 4 februari 2011