tisdag 13 juli 2010

SJ, SJ gamle vän...

...att du lever än fick vi erfara när jag, samban och vovven åkte tåg mellan Kalmar och Göteborg i söndags den 11 juli. Denna en av de varmaste dagarna sedan 1994 har det sagts mig åker vi alltså med vagnar som jag känner igen från tiden då jag bodde i Växjö och pendlade ofta både till Kalmar och Göteborg. Det är mer än 30 år sedan!

Med alla fönster öppna, fladdrande gardiner och ett hårt smällande av luftstötar satt vi där trångt hopmotade med andra hundägare, en fyrsitsgrupp med ett litet bord var vad som bjöds för de som reste med djur, i omkring fyra timmar.

Då hör det till historien att vi lämnat en mycket lyxig stor hyrbil vid stationen i Kalmar, en bil som var försedd med AC, det vill säga luftkonditionering. Det var så skönt att under den helgens värmebölja köra omkring med den på Öland att man näppeligen ville lämna den annat än korta stunder.

Varför ska man som miljövän och bilskeptiker straffas så hårt när man vill så väl och tycker att bilen kan vara bra på utflykt medan den långa resan ska göras med det miljövänliga tåget.

Det är inget annat än en praktfull skandal att inte även järnvägslinjerna på tvären över landet rustas upp och får moderna vagnar, i bästa fall X 2000! Annars måste jag uttrycka min fulla förståelse för bilister som väljer bilen framför tåget. Åtminstone så länge som tåget är från stenåldern och bilen hängt med i utvecklingen!