onsdag 26 maj 2010

Sista dagarna med U-bahn Uddevalla!


På fredag ges sista chansen att se både mumien, sista foten att bli amputerad på Uddevalla sjukhus, en modell av en av vagnarna på tunnelbanelinjen under Uddevalla och mycket annat. Inte minst spännande kan vara att se en massa gamla "Mellisar", bland annat den som blev föremål för en riksdagsdebatt mellan Ulf Adelsohn och Olof Palme. Chansen finns även att köpa den synnerligen exklusiva tunnelbanekarta som de grävande nutidsarkeologerna fann i gravkammaren under stadshuset Blåkulla.

tisdag 18 maj 2010

Sammanträde med fullmäktige gav sensationell effekt på mumie


När FN:s Barnkonvention berördes vid Uddevalla kommunfullmäktiges sammanträde på Bohusläns museum i förra veckan blev effekten sensationell på mumien en trappa upp. Det var som om den levde upp. De båda mätarna för det systoliska respektive diastoliska blodtrycket gav rejäla utslag. Istället för tidigare 20/15 så visade mätarna på 40/30.

Det var när en kristdemokratisk politiker hävdade att konventionen gav föräldrar rätt till vårdnadsbidrag, privata dagbarnvårdare, friskolor samt uttag av föräldraledighet som blodtrycket gjorde den remarkabla upphämtningen. Den visade sig dock tillfällig. Dagen efter fullmäktiges sammanträde hade livsgnistan åter hamnat på cirka 20/15.

Mumien, som nu är på väg att få ett namn i den namngivningstävling som pågår, är en del i utställningen U-bahn Uddevalla om två grävande nutidsarkelogers sensationella fynd i Uddevallas lermassor, nämligen en tunnelbanelinje. Och inte nog med den, i en gravkammare under stadens stadshus fann grävarna bland mängder av föremål inte bara planritningen för en stor utbyggnad av tunnebanenätet utan även denna mumie försedd med anordning för sondmatning, blodtrycksmätare och en del andra synnerligen ovanliga attribut.

Med U-bahn Uddevalla gisslar konstnären Lars Mellis Melander och journalisten Ulf G. Eriksson många företeelser i dagens samhälle. Inte minst kommuner som så bygger på sitt varumärke att de glömmer att fylla det med ett innehåll.
U-bahn Uddevalla pågår till och med 27 maj.

Fotnot: Det är det cirkulerande blodets tryck på kärlväggarna som mäts och det övre trycket (det systoliska) mäts vid hjärtats sammandragning och brukar vara mellan 120 och 140 medan det undre trycket (det diastoliska) mäts vid hjärtats utvidgning och det bör inte överstiga 90.

tisdag 11 maj 2010

Se sista foten!


Sista foten att bli amputerad innan nedläggningen av Uddevalla sjukhus finns ännu till allmänt beskådande på Bohusläns museum i Uddevalla.

Utställningen U-bahn Uddevalla sägs vara en konceptuell installation, redan det en lek med flosklerna i konstvärlden, och den är passande nog installerad i anslutning till ordinarie Uddevallautställning på Bohusläns museum.

De båda upphovsmännen, som uppger sig vara grävande nutidsarkeologer, avslöjar inte bara en redan befintlig tunnelbanelinje under staden utan även planerna på en omfattande utbyggnad av tunnelbanan. Avslöjandet sker genom en tunnelbanekarta som rymmer åtskillig satir både i de olika linjernas destinationer och stationer men också i en lång rad annonser.

Det är staden som vill komma upp ur den varvsgrå verkligheten, som vill komma upp sig och bli en viktig kugge i den Indoeuropeiska unionen som går under jord för att likt ett återuppståndet Atlantis komma upp med U-bahn Uddevalla.

Satiren får ytterligare en dimension genom att text och bild kompletteras med skulptur och det är här fynden i gravkammaren under kommunens stadshus/Blåkulla kommer in. Bland föremålen som hittades i gravkammaren återfinns den i särklass märkligaste mumie som skådats i Bohuslän liksom den makabra sista foten.

U-bahn Uddevalla pågår till 27 maj på Bohusläns museum.