tisdag 29 december 2009

Kunskap och kultur...

...är det som genom alla tider fört samhällsutvecklingen framåt. Kunskap om gammalt och nytt, om annorlunda sätt att vara och tänka, om nya infallsvinklar på tillvaron, får vi genom kulturen när den är som bäst. När den är orginell, när den prövar sig fram längs stigar som de ingrodda fördömer och avvisar. Läs en bok, gå på dans, konsert och teater, gå på bio och i bästa fall får du kunskap, upplever nya världar och utvecklas som människa, samt som grädde på moset kan det lära dig att bli tolerant.

Därför är det med stor sorg i hjärtat jag konstaterar att kunskap och kultur inte har högsta prioritet i Uddevalla!

Dock vill jag för att verka positiv tillägga att vi var med om en stor upplevelse i söndags, 27.12.10, i Resteröds vackra lilla medeltidskyrka med sina spännande målningar. Utanför låg dimman så tät att kyrkan knappt syntes från vägen men inne rådde salighet, salighet inför musikens fantastiska makt. Borduner och änglasång - julmusik från förr och då, var rubriken och medverkade gjorde Anders Ådin - vevlira, gitarr och sång, Thomas Flodin - sång samt Andreas Wendelholt - saxofon, klarinett, flöjt och sång. Vilken sång från samtliga med Thomas Flodins vackra stämma i spetsen och ett raffinerat spel från både Andreas och Anders. Trots att sång och musik var så annorlunda tolkad så var julkänslan påtaglig och lyckan stor över att få lyssna till musik och musikanter som just prövar sig fram längs en så spännande och vacker stig. Måtte vi få höra mer av denna konstellation i framtiden.

onsdag 23 december 2009

söndag 13 december 2009

Kulturskymningen över Uddevalla övergår i rena natta!

Det verkar som om den kulturskymning som Uddevalla befunnit sig i ett tag ska övergå i rena natta! Inte nog med att Bohusgalleriet lägger ned nästa år och att Konstfrämjandet tvingats i konkurs. Efter vad jag hört av en vanligtvis välunderrättad källa ska även Slöjdhuset stänga.

Det betyder att samtliga mötesplatser mellan en intresserad allmänhet och konstnärer respektive slöjdare försvinner. Det är på gränsen till en kulturskandal och skulle ha varit det om det inte hade varit för det synnerligen aktiva museet som ordnar de mesta skilda aktiviteter eller åtminstone öppnar huset för sådana. En eloge är hon värd, museets Ingrid Uhlman!

Jag vet inte hur mycket Konsthallen på museet ska ägna sig åt den lokala konsten men inte är det särskilt många lokala konstnärer som kommer till tals i den.

Till yttermera visso har ju kommunen dessutom aviserat neddragning med ett par miljoner kronor i sitt anslag till just Bohusläns museum. Det är tacken det, för att museet håller oss med det Kulturhus som vissa hellre talar om än satsar på de kulturspillror som ännu återstår.

Snart nog är det väl bara konstnärlig utsmyckning av idrottshallar och liknande som återstår för traktens konstnärer och hantverkare att hoppas på.

fredag 11 december 2009

Lyssna och titta på Anna och May!

Ett av de finaste inslag jag någonsin sett i Västnytt gick tidigare i veckan då May Olsson berättade om sin dotter Anna och deras kamp mot de nya sjukersättningsreglerna. Med i inslaget är nämligen även Anna från förra året då hon slog larm första gången. Vilka ska ha demokratipriset i Uddevalla nästa gång om inte mor och dotter, i Annas fall får det bli postumt.

Inslaget finns att se på webbadressen

http://svt.se/2.34007/1.1807412/riv_upp_lagen?lid=senasteNytt_364117&lpos=rubrik_1807412

söndag 6 december 2009

Tack Anna, tack May, tack Stefan och tack Uddevalla Riksteaterförening!

Förra sommaren blev Anna Olsson från Uddevalla känd när hon och hennes mor May slog larm om den borgerliga regeringens nya sjukförsäkringsregler som bland andra drabbade svårt sjuka. Regler som stadgade att Anna som redan då var svårt sjuk skulle stå till arbetsmarknadens förfogande. Den 1 december, när vi fick en känsla av vinter genom frostnupna gräsmattor, dog Anna. En makalöst stark tjej som in i det sista var beredd att ta strid för de svaga i samhället.

Läs gärna mer om Anna på bloggen Ett hjärta är rött -
http://ilsemarie.wordpress.com/2009/12/04/glom-aldrig-anna-olsson-den-forsta-som-slog-larm/

och lyssna på Annas mor May Olsson när hon berättar om att Anna är död i Ring P1 fredagen den 4 december -
http://www.sr.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=1120
drygt 21 minuter in i sändningen fredagen den 4 december kommer May till tals. Och som hon kommer till tals! Jag säger bara det, sådan dotter sådan mor. Hon förvaltar verkligen sin dotters arv. Det var för övrigt i samma radioprogram som May slog larm första gången för ett och ett halvt år sedan.

Uddevalla Riksteaterförening bjöd en månghövdad publik på Schackspelaren av Stefan Zweig med Johan Ulveson på söndagskvällen. Synd att det ska behövas fri entré för att få bland andra även mig själv att gå på teater. Och dessutom, glöm inte författaren Stefan Zweig som beskrivs på följande sätt på Riksteaterns hemsida -

Stefan Zweig föddes 1881 i Wien och han var en av första världskrigets ledande pacifister tillsammans med Romain Rolland, som skrev det pacifistiska manifestet Au-dessus de la mêlée och fick nobelpriset 1915. Tillsammans övertygade de intellektuella över hela världen att bli aktiva pacifister.

1934 flydde han Österrike och nazisterna. Richard Strauss vägrade 1935 att ta bort Zweigs namn från affischerna till premiären av operan Die schweigsame Frau, med libretto av Stefan Zweig. Adolf Hitler kom på grund av detta inte på premiären, och den lades ner efter att endast ha spelat tre föreställningar.

1941 beger Zweig sig till Brasilien, efter att under en tid levt i Storbritannien. 1942 tar han och hustrun Charlotte sina liv. Innan självmordet skriver han bland annat "Jag tycker det är bättre att i god tid och med orubbad hållning ända ett liv där intellektuellt arbete har varit av högsta glädje, och personlig frihet det största goda på jorden”.

Novellen Människoschack, på vilken Schackspelaren baseras, skrevs av Stefan Zweig i Buenos Aires 1942 och utgavs först efter hans död på förlaget Bermann-Fisher i Stockholm.