tisdag 24 november 2009

Unikt samarbete på Bohusläns museum

Nästan på dagen 150 år efter utgivningen av
Om arternas uppkomst av Charles Darwin
presenterar
Bohusläns museum
som enda museum i Sverige
i samarbete med Studio 32 och Studiefrämjandet
stolt urpremiären på den specialskrivna pjäsen

Författarbesök:
Charles Darwin

Onsdagen den 25 november 2009 kl 19.30 Bohusläns museum Uddevalla
Nästa föreställning lördagen den 28 november kl 16.

En pjäs om ett författarbesök och inte vilket som helst utan om Charles Darwins besök nästan på dagen 150 år efter publiceringen av ”Om arternas uppkomst genom naturligt urval, eller De bäst utrustade rasernas bestånd i kampen för tillvaron”, den bok som mest av alla revolutionerat vår syn på livet, dess uppkomst och utveckling här på jorden. Författaren själv kommer för att läsa ur sin bok och berätta om hur vi alla, allt levande på jorden, är släkt med varandra och hur det gick till när vår anfader, en lungfisk, stannade på land för gott. Men besöket är inte utan komplikationer. Likaväl som hans bok rörde upp heta känslor då så gör den det nu.

Pjäsen är skriven av
Ulf G. Eriksson
och på scenen medverkar
Tommy Almström
Thomas Börjesson
Evelina Ivarsson
Ulrika Johansson
Therése Mattsson
samt musikern Matti Granström.
Scenografi, bildspel med mera står
Bibbi Jansson för. Röstkonsult har
Moa Brynnel varit och ovärderlig
regihjälp har Annette Andersson,
verksamhetsledare på Studio 32 i
Uddevalla bidragit med.




Thomas Börjesson i rollen som Charles Darwin

fredag 20 november 2009

Fira 20-årsdagen - gör Barnkonventionen till lag

Sedan 20 år har Sverige lovat att följa Barnkonventionen och i 20 år har Sverige brutit mot den. Det sker vid många, många tillfällen varje dag och de flesta barn i Sverige känner inte ens till sina rättigheter. Ensamkommande flyktingbarn får inte stanna i Sverige, barn som mår psykiskt dåligt får vänta i åratal på hjälp och de beslutsfattande har inte ens grundläggande kunskap om vilka barns rättigheter är. Det räcker inte längre att lova att så småningom göra något åt det, det som krävs nu är att Barnkonventionen blir lag.
Evelina Ivarsson

Så Sveriges alla politiska partier - tjuvstarta valrörelsen inför nästa års val och ställ ut det bästa vallöfte ni kan ge - att får ni makten efter nästa års val så blir ett av de första regeringsbesluten att göra FN:s barnkonvention till svensk lag.

fredag 6 november 2009

Nu får det vara nog!

Nyblivna mammor ska skickas hem sex timmar efter födseln. Så lyder det senaste besparingsförslaget inom svensk sjukvård och det är upprörande. Upprörande eftersom barnen mycket riktigt är vår framtid och inget kan vara viktigare än att trygga mammor och pappor går hem med sina nyfödingar. Trygga i att de fått en bra start på sjukhuset där all upptänklig hjälp och kunskap finns samlad.

Jag menar inte att någon ska tvingas stanna längre än den vill och det är motiverat av olika skäl men sex timmar, det är ett hån. Ytterst få kvinnor föder sina barn utan problem så att de kan ta sin säng och gå efter några timmar. Det är en jätteprestation de gjort alla utan undantag och därför ska de omhuldas och gullas med så länge som de behöver det, och detta på sjukhuset.

Jag är så förbannat trött på all rationalisering, centralisering och matrialisering! Det är dags att vända utvecklingen. Att nyanställa, att decentralisera och och att åter börja värdesätta andra värden än de matriella. Börja med att dela upp den jättelika Swedbank i mindre beståndsdelar. Tänk vad som gick till spillo när både sparbankerna och föreningsbankerna försvann. Vilka fina idéer de byggde på, vilket folkligt engagemang det fanns för dessa. En gång i världen kunde man med fog tala om dessa bankers förankring ute bland människor runtom i landet.

tisdag 3 november 2009

Stoppa alla biltävlingar!

Inlandsisarna i Arktis, Antarktis och till och med på toppen av afrikanska Kilimanjaro smälter i växande takt.
Därför måste alla biltävlingar med bilar som spär på växthuseffekten stoppas. Allt annat är en arrogans utan like. Inte bara mot människorna som bor i de låglänta delarna av världen utan även mot dom som tar hotet mot klimatet på allvar och väljer tåget framför bil och buss eller tar bussen om inget tåg går vår väg.