fredag 25 september 2009

Ale Möller + Bohuslän Big Band = sant

Foto: Moa Karlberg

Det här är konserter ni bara inte får missa om ni finns i närheten!

Vi som var på urpremiären i Uddevalla på fredagskvällen tjöt av hänförelse, vi tjoade och tjimmade, men satt också knäpptysta när poesin flödade. Konserten var enastående och kan ni inte se denna fantastiska kombination, Ale, Rafael och Mats tillsammans med Bohuslän Big Band i Lysekil så gå i Göteborg eller varför inte i Gävle.

Detta är stor musik! Och missar ni alla dessa konserter så misströsta inte. Det kommer en turné i vår, eller var det i vinter, i vart fall ska den turnén resultera i en skiva.

FRE 25 SEP Bohuslän Big Band med Ale Möller, Mats Öberg och Rafael Sida
Östraboteatern Uddevalla kl 19.00

LÖR 26 SEP Bohuslän Big Band med Ale Möller, Mats Öberg och Rafael Sida
Lysekil Folkets hus kl 19.00

SÖN 27 SEP Bohuslän Big Band med Ale Möller, Mats Öberg och Rafael Sida
Spegeln, Gävle kl 19.00

MÅN 28 SEP Bohuslän Big Band med Ale Möller, Mats Öberg och Rafael Sida

Nefertiti, Göteborg ca kl 20.15 (klubben öppnar kl 19.30) Bohuslän Big Band & Ale Möller

BOHUSLÄN BIG BAND MÖTER ALE MÖLLER
Dags att leta vidare i våra musikaliska gränsland efter nya utmaningar.
Det blir ett spännande möte med världsmusikern och multiinstrumentalisten Ale Möller.
Efter hösten 2009 kommer Bohuslän Big Band att lägga ytterligare ett spektakulärt samarbete på sitt CV.

Ale Möller är musikanten med hela världens musik i hjärtat. Han har en glödande passion till musiken - gärna sådan som stammar från jordens olika hörn. Det är heller ingen hemlighet att det som lade grunden till Ales musikaliska passion var jazz. Då känns det både riktigt och logiskt att vi får en smekning av Ales bultande kärleksäventyr med musiken.

Hans udda och olika instrument kopplat och friskt blandat med musik som innehåller både tre, fyr och sjutakt kommer att bli ett rafflande möte med ett jazzigt storband.

Bohuslän Big Band har precis som Ale en passion för den rytmiska musiken, men då med tonvikt på storbandsjazz. Vi tycker nog att vi har en vidöppen blick och ett frejdigt sinne för de musikaliska val vi gör. Vi älskar det gamla, det nya och det udda. Varför skulle vi annars ha blandat Zappa, Gil Evans, Avishai Cohen, Jaqee, Ellington, Steely Dan och Basie?

Nu är det alltså dags att ge oss i kast med Ales musik och det skall bli, minst sagt, en nervkittlande upplevelse för både publiken och oss själva. Musiken Ni kommer få höra är specialskriven just för Bohuslän Big Band.

Förutom Ale Möller, Rafael Sida på percussion och Mats Öberg på keyboards får du också hela Bohuslän Big Band på scenen. Dirigenten och arrangören Hans Ek och Christer Olofsson från BBB har arrangerat all musik i samarbete med Ale själv.

onsdag 16 september 2009

Och en pangkväll blev det...

...i Ljungs kyrka på onsdagskvällen. Ljuvligt arrangerade andliga sånger av Gunnar Eriksson vars orgelspel var så underfundigt att jag rös. Något av en skrattfest blev det också blandad med stort allvar när Sören Albertsson framförde Anders Dejkes text på temat vad är synd. Och som de tog ut svängarna, både Anders och Sören, om synder förr och nu, om hockeystraffet på två minuters utvisning som katolicismens sätt av via bikt göra sig kvitt sina synder medan fotbollsstraffet varning och sedan utvisning för gott som ett mera protestantiskt sätt att hantera synd.

Om synd...

...håller Sören Albertsson en monolog i kväll, onsdag, kl. 19 i Ljungs kyrka. Monologen är skriven av ingen mindre än Anders Dejke, som trots de kunskaper som uppväxten i en frikyrklig miljö givit, även gått grundligt till väga och konsulterat landets biskopar i frågan om vad som är synd. Med tanke på författaren får vi med all säkerhet en både underfundig, lärd och rolig föreläsning om synd och det med den härliga mimik och påtagliga scennärvaro som Sören är mäktig. I föreställningen ingår körsång, arrangerad och dirigerad av ingen mindre än körnestorn Gunnar Eriksson.

En pangkväll helt enkelt!!!

onsdag 9 september 2009

Vems pengar är det dom bollar med...

...jo det är våra pengar, våra skattepengar, som används som lockbete i kampen om våra röster! Medge att det är en horribel situation.

Här åker tre milt överseendesleende herrar och en dam ut till olika miljöer, passande för stundens ändamål, och berättar med stort allvar att nu ska det bli x antal miljarder kronor till just det ena ändamålet, och y antal miljarder kronor, ja just det miljarder svenska kronor till just det andra ändamålet.

Allt detta är självklart en del i röstfisket inför nästa års val. Man tänker sig helt enkelt att det går att köpa våra röster...

...och det tänker man göra med våra pengar.

Är inte detta helt enkelt fantastiskt, dom tror att vi låter oss köpas för våra egna pengar!

söndag 6 september 2009

Bevara Folkets park i Uddevalla!

Folkets parker i Sverige upplever en pånyttfödelse. Lite varstans blommar parkerna upp med en viss förnyelse och intresserade artister som förlägger sina uppträdanden dit. Parkerna är dessutom ofta kulturoaser med k-märkta byggnader, grönska och lekparker med mera. Därför var det så sorgligt att läsa i Bohusläningen om det öde som väntar den fina parken i Uddevalla. Av artikeln framgick att det händer en del i parken, trots allt, och mer skulle väl kunna hända med stöd av kommunen. Uddevalla lider brist på lokaler för all möjlig kultur, inte minst för musik. Var ska man gå och dansa efter det att parken rivs och en fantastiskt fin del av Uddevalla ödeläggs av bosättare. Sorgligt var även att konstatera att inte en enda byggnadsantikvarie, arkitekt, representant för folkparkerna eller "kulturmänniska" fick komma till tals i denna artikel. Dessutom som den granskande tidning Bohusläningen ska vara enligt den nya chefredaktören, varför framgick det inte i artikeln vilka summor det handlar om, vad kostade parken i inköp och vad får man för att göra sig av med den. En klenod i Uddevalla!

Varför gör sig Uddevalla steg för steg av med sin själ?

torsdag 3 september 2009

Dementa till äldreboenden!

I jakten på att spara pengar placeras numera dementa äldre på vanliga äldreboenden i Uddevalla kommun. Det betyder att människor med fullt normal hjärnkapacitet blandas med allvarligt sjuka människor.

Det kan väl ändå inte vara meningen med äldreboenden. Min mamma som togs om hand på ett fantastiskt fint sätt på Rosenhäll var av fysiska skäl hänvisad dit. Skäl som hade åldrandet som yttersta orsak. Vad hon behövde utöver den fina hjälp hon fick av en jättefin personal var intellektuell stimulans. Äldreboenden får inte förvandlas till avstjälpningsplatser för allehanda äldre med problem. Demens är en allvarlig sjukdom och långt gången kräver den personal med speciell utbildning.