fredag 20 juli 2007

TREVLIG SOMMAR

Blogg Bohuslän gör ett litet uppehåll och återkommer i augusti!
Simma lugnt!

onsdag 11 juli 2007

Båtresenärer strandsatta

Arrogant utan like är Uddevalla Events agerande mot oss resenärer på M/S Sunningen. Jag har all förståelse för att det inte gick att ordna ersättningsbåt till måndagens sista två turer så snabbt efter eftermiddagens haveri.

Men när vi kommer till Södra hamnen på onsdag för att ta båten kl. 19.15 så står där bara ett anslag om inställd trafik. Och en hänvisning till buss 822 vars nästa tur går kl. 22.05.

Medan vi står där på kajen, arga, förtvivlade och villrådiga kommer M/S Gustafsberg ll in till kaj. Med passagerare som varit på besök på ostindiefararen Götheborg. Uddevalla Event väljer alltså att helt strunta i oss och kör hellre folk till Götheborg. Dit hade det mycket lätt gått att ordna busstrafik som alternativ till båttransporterna. Det är betydligt svårare när det gäller alla de bryggor på båda sidor om fjorden som M/S Sunningen trafikerar.

Det är knappast ett seriöst agerande att bete sig som Uddevalla Event gör. Har man åtagit sig att köra färjetrafik enligt turlista och det finns en ersättningsbåt tillgänglig så måste man uppfylla detta. Annars tappar vi trogna resenärer förtroendet för båten som transportmedel. Då blir M/S Sunningen den utflykts- och badbåt som tidningarna envisas med att kalla den. För mig var den till i måndags det skönaste av alla sätt att åka till jobbet.

Karaktäristiskt för Uddevalla kommuns sätt att fungera är dessutom att ännu på onsdagen innehåller den kommunala hemsidan inte en enda rad om haveriet. Och vad som gäller istället.

ÄPPELKRIG OM BASSHOLMEN ELLER…?

Det första jag tänker på när jag hör om Alliansens hantering av Bassholmen är Tage Danielssons film Äppelkriget.

Vad representerar Bassholmen om inte en skön blandning av kultur och fritid. Eller vad sägs om följande beskrivning i kommunens nya Natur- och kulturguide:

”Bassholmen
är kommunens västligaste ö och ädelstenen i Uddevallas spännande kombination av natur och kultur. Markerna på Bassholmen har brukats sedan lång tid och det i kombination med skärgårdsnäringar som fiske, båtbyggeri och sjöfart. Under sillperioden på 1700-talet fanns här sillsalteri och trankokeri. Under andra halvan av 1800-talet gav ett båtvarv sin ägare, Jakob Johansson, sådan rikedom att han kunde uppföra den ståtliga mangårdsbyggnad som i dag är vandrarhem.”
(Läs fortsättningen sist i inlägget)

Som vanligt är det Uddevalla-Posten som håller ett granskande Argus-öga på kommunen och i onsdagens nummer berättar man om den kommunala alliansmajoritetens hantering av Bassholmen. Det är inte längre Kultur och Fritid som ska ha hand om Bassholmen utan Uddevalla Event. Och där har man redan anlitat en konsult som ”tittar på Bassholmens utvecklingspotential och möjligheter på marknaden”.

”Vi har en mera kommersiell sida, säger Uddevalla Events vd Hans Ericsson”, som talar om att förädla verksamheten.

Jag blir förskräckt och ser framför mig stugby, stigar som blivit till vägar, biltransporter, flakmoppar och annat elände i självaste paradiset.

Uddevallas vackraste ädelstenar är inte till för exploatering. De är inte ens till särskilt för turister. De är till för oss som bor här. De är vår gemensamma egendom som vi ska förvalta ömsint och väl för kommande generationer. Men naturligtvis bjuder vi våra gästande turister välkomna till våra ädelstenar. Men på våra villkor och absolut inte på några som helst kommersiella villkor. I samma ögonblick som Bassholmen skulle bli föremål för exploatering går magin kring Uddevallas västligaste ö förlorad.

Behöver du inspiration och en förebild, se Tages film Äppelkriget. Den är mycket rolig samtidigt som den förmedlar ett viktigt budskap.

Nedan följer fortsättningen av texten om Bassholmen i Natur- och kulturguiden:

”Bassholmen ligger skyddad från öppna havet omgiven av smala havsarmar med strömmande vatten över delvis grunda leror med mycket sjöfågel, även vintertid. Här rastar storspov, kärrsnäppa och strandpipare. I augusti dominerar hundratals simänder.

I öster finns lövträdskantade dalstråk, i nordväst öppen betad barrskog med inslag av björk och ek. Strandängarna betas av hästar och får och här finner man både strandkrypa och havsnarv.

Ett båtmuseum med åtskilliga aktiviteter, särskilt sommartid och ljuvliga miljöer att ströva i gör Bassholmen värt även längre besök. I början på sommaren släpps hingstarna loss på Bassholmen. Hästarna går sedan fria hela sommaren på ön. Just hingstsläppet samlar en stor publik varje år.

Till vänster strax före bron till Skaftö går vägen in till p-plats och brygga där beställd båt från vandrarhemmet hämtar till Bassholmen. Sommartid går det turbåt vissa dagar från Uddevalla och flera andra platser.


Båtsamlingarna på Bassholmen
i Föreningen Allmogebåtars regi finns inrymda i lokaler som varit både sillsalteri, varv och mekanisk verkstad. Inne på museet, som är öppet varje dag på sommaren, finns framför allt ett 25-tal båtar av olika typer uppställda. På slipen och i den lilla hamnen ligger ett 20-tal riggade allmogebåtar. Den andra lördagen i juli varje år har Bassholmendagen blivit ett tillfälle att träffas för alla träbåtsentusiaster och då äger en lång rad aktiviteter rum. ”

På lördag den 14 juli är det dags igen, för den 30:e Bassholmendagen!

måndag 9 juli 2007

MISSA INTE MUSIKFESTERNA I AUGUSTI

Lördagen den 11 augusti blir det musikfest i kvadrat i Uddevalla kommun. Eller vad sägs om visfest i Ulvesund och folkmusikfestival i stan.
Redan på torsdagen börjar Uddevalla folkmusikfestival och lite på kollisionskurs är det Visa i världen, visfesten i Ulvesunds växthus samtidigt med folkmusikfestivalen på lördagen mellan kl 16 – 20. Missa inte den visfesten, förra året bjöd den på enastående, sköna, ljuva, raspiga, ekvilibristiska röstkonster i skön miljö.

Missa inte heller två timmar senare
kl. 22 på Carlia inne i Uddevalla
självaste

ALE MÖLLER BAND

tillsammans med
WORLD WIDE ORCHESTRA
Musik i Västs ungdomsensemble

Eftersom arangemanget äger rum på Carlia bokar man biljetter på turistbyrån 0522.99720.
Vill du veta mer om folkmusikfestivalen så hittar du programmet på nedanstående hemsidesadress:
http://www.folkmusikfestival.uddevalla.se/download/18.34ee4e6611325837f228000525/Program07.pdf

Foto: Moa Karlberg

torsdag 5 juli 2007

BÄVE MÅNDE SVENSK VÄLFÄRD........

.......för snart är det på nytt dags för svensk politiks stora sommarparty. Almedalen är ett eldorado för de politiskt intresserade. Men ack vilka vådliga konsekvenser den politiska veckan i Visby kan få.

Almedalen sommaren 2006 blev en vändpunkt i den svenska välfärdens historia. Där och då togs beslutet som drastiskt urholkade den svenska offentliga ekonomin. Med en snabb avveckling av delar av välfärden som följd. Den borgerliga Alliansens målsättning att avskaffa fastighetsskatten gav förmåner på många miljarder kronor till framför allt storstädernas villaägare. Sällan eller aldrig har svensk politik haft en sådan tydlig klass- och storstadsinriktning.

Kristdemokraternas kamp mot fastighetsskatten måste slå alla rekord i politisk opportunism. Desto sorgligare blir det därför att övriga borgerliga partier hakade på och att Alliansregeringen avvecklar en av de bästa skatter vi har. Risken är dessutom stor att sossarna i brist på ideologisk kompass går på reträtt och bejakar egoismen.

Det sker en oerhörd förmögenhetstillväxt i det här landet. Det framgår med all önskvärd tydlighet när man ser prisutvecklingen på villor och bostäder. På mindre än tio år har priserna mer än fördubblats i vissa storstadsområden. Även den omåttliga prisuppgången på vissa bohuslänska skärgårdshus ger en tydlig indikation på att det finns många som tjänar mycket pengar, för mycket pengar.

Det här är inga pengar givna av Gud, eller Mammon om ni så vill, utan sådana som hör samman med utvecklingen av vårt samhälle. Våra gemensamma tillgångar i olika avseenden genererar mervärden genom allas våra jobb, utbyggnad av infrastruktur och andra samhälleliga satsningar.

Det alla är med och bidrar till blir förmögenheter hos vissa medan andra har mycket litet att förmedla i arv till sina barn!

Inom några år, det skiftar starkt över landet, kan en fastighet vara dubbelt så mycket värd. Och detta utan att ägaren gjort mer än det som faller sig naturligt av underhåll och tillbyggnad. Istället är det kanske en motorväg som gör det snabbare att pendla till storstaden som påverkat fastighetsvärdet. Eller ännu hellre, ett snabbtåg, som ger fler möjligheten att bosätta sig i skön miljö och jobba i staden.

Tanken på att de som tjänar allra mest på sådana satsningar, de som får rejäla förmögenhetsökningar utan några egna insatser, ska slippa skatt är stötande. Det blir inte mindre stötande om skatten ersätts med en mindre avgift.

Vi är alla delaktiga i samhällsuppbyggnaden på olika sätt. De flesta av oss jobbar och strävar så gott vi kan men ack så olika belönade vi blir. Tjejerna och de båda killarna som skötte min mamma under hennes sista tid köper inga skärgårdshus på sina löner. Det gör däremot spekulationsnissarna på bankerna och mäklarföretagen. Det gör överläkaren som vid sidan om verksamheten på landstingskliniken tar emot privatpatienter som vi alla är med och betalar för.

Listan kan göras oändligt lång och diskussionen om rättvisa och orättvisa löner hör inte hemma här. Men det gör den orättvisa som uppstår när fastighetsskatten tas bort. Att äga sin bostad blir ännu mera förmånligt och den hejdlösa spekulationen i boendet kommer att fortsätta. Till allt bara brister med en krasch.

Sveriges kommuner och landsting gillar inte att fastighetsskatten i fortsättningen ska kallas kommunal avgift. Kommunerna har ju inget med den att göra och i praktiken blir ju inte Sotenäs kommun rikare för att skärgårdshusen är högt värderade.

Många villaägarna påverkas dessutom inte eftersom deras hus är taxerade till högst det maxbelopp som alla ska betala kommunal avgift för. Snacka om att gynna de rikaste husägarna på de mindre rikas bekostnad. För dom får ju vara med och betala högre reavinstskatt, ränta på den uppskjutna vinsten och så vidare.

Det är inte bara svensk välfärd som alliansregeringen skjuter i foten. Mest av allt träffar skottet regeringens egna fötter så till den milda grad att rena massflykten har skett i opinionen.