onsdag 6 juni 2007

Mord, självmord eller självmål.....


Kommunens demokratipris fick sig en rejäl törn på Nationaldagen då kommunfullmäktiges ordförande trodde att han var först med att berätta att kommunens Brottsofferjour tar priset. Det var han ju inte eftersom Maud Abrahamsson avslöjade detta sorgliga faktum redan i tisdagens Uddevalla-Posten.

Sorgligt var det dessutom att få det bekräftat som står i föregående artikel. Inte minst eftersom det var ett rejält hån mot alla dom som lämnat in förslag på kandidater till demokratipriset. Som jag skriver nedan var förstås Hans Jonasson en självklar vinnare, mera demokrat kan man inte bli än ta initiativ till ett nytt parti och vinna en stor skara väljares gehör. Och eftersom jag själv skrivit två böcker om kommunal demokrati och ett otal krönikor i Bohusläningen om olika demokratifrågor så känner jag mig inte heller malplacerad bland kandidaterna.

Ändå duger inte någon av oss tio nominerade för juryn som väljer ut en egen kandidat. Knappast något som uppmuntrar till att lämna förslag kommande år. Och vem vill förekomma bland kandidaterna när man så demonstrativt bortser från kvalificerade kandidater.

Bortsett från den till synes hemska tanke som låg och flöt i Bodelebäckens mynning var det ett varmt och skönt nationaldagsfirande. Tanken på ett mord
.....och i så fall på vad.


"Den omänskliga stadsmusikkåren" eller "Stadens musiker kräver påökt på sitt egna sätt"


En härligt engagerad dirigent och körledare för Bleketkören

tisdag 5 juni 2007

Demokratipriset i all oära

Uddevalla-Posten, alert som vanligt, avslöjade på tisdagen att kommunens första demokratipris går till Brottsofferjouren i Uddevalla. Utdelningen sker på Gustafsberg i samband med nationaldagsfirandet.

Ingen av de tio nominerade passade juryn. Istället väljer man enligt uppgift på egen hand ut en synnerligen vällovlig verksamhet.

Men den har väl föga med demokrati att göra. Det har däremot i högsta grad det som Hans Jonasson åstadkommit. Inte nog med att han överklagat flera kommunala beslut och fått stopp på miljonrullning åt flera håll. När han dessutom startade ett nytt parti som tog sex platser i kommunfullmäktige vid höstens val så kan man fråga sig.....

........vilka krav ställer man egentligen i den juryn på den person eller den verksamhet som ska få Uddevalla kommuns demokratipris?

Jag bara frågar! Jag var själv glad över att vara nominerad till priset och nu är jag stött för att ingen av oss som var nominerade dög. Har juryn egentligen tagit reda på vad vi som var nominerade gjort för att eventuellt förtjäna priset. Jag har då inte fått någon förfrågan. Hade jag själv fått priset hade jag naturligtvis inte talat mig varm för Hans Jonasson. Men jag hade tänkt det!

måndag 4 juni 2007

Religionsgranskning viktigare än någonsin

Nästan alla tidningar i Sverige svek kampen för yttrande- och tryckfrihet när de lät bli att publicera någon eller några av danska tidningen Jyllands-Postens teckningar på profeten Muhammed. Därmed fick inte de svenska tidningsläsarna, med undantag av dom som läser Helsingborgs Dagblad, veta vad som orsakade upplopp på en del håll i världen. Därmed svek de svenska tidningarna sin informationsplikt till läsarna och undvek att ta en diskussion både om islam och om religionernas växande makt på åtskilliga håll i världen. Det var beklagligt och även om jag själv tyckte illa om det provokativa i Jyllands-Postens publicering så får inte granskning och ifrågasättande av varken islam eller någon annan religion tystas ned. Tvärtom, idag känns den granskningen viktigare än någonsin.

Därför var det med stort intresse som jag läste följande på DN Debatt i söndags:


""I Sverige skräms kritiker av islam till tystnad"
Statsvetaren Lisbeth Lindeborg om svensk konfliktskygghet kring islam: Till skillnad från våra grannländer och stora EU-länder sopar Sverige obekväma frågor under mattan. Sverige hör till de länder i Europa som präglas av en snedvriden och konfliktskygg debatt om islam. I Sverige attackeras företrädare för en konstruktiv kritik av islam och de utpekas som islamofober i syfte att skrämma dem till tystnad. Detta är särskilt olyckligt eftersom FN:s råd för mänskliga rättigheter nyligen antog en resolution som i princip förbjuder kritik av islam. Resolutionen är en skandal, eftersom FN-rådet borde veta att mänskliga rättigheter är till för att skydda individer, inte skydda religioner. För de muslimer som vågar sina liv för en vidareutveckling och modernisering av islam är FN-resolutionen ett slag i ansiktet, skriver doktorn i statsvetenskap Lisbeth Lindeborg."

Läs fortsättningen på DN Debatt på adressen:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=656969

De flesta företeelser i samhället granskas i de större tidningarna men inte religionerna. De får härja fritt och påstå allt möjligt utan att dessa påståenden ifrågasätts. Visst ska människor få tro vad de vill men denna deras tro, om den ger sig ut för att vara allmängiltig och sprids i större kretsar, måste utsättas för granskning och diskussion. Men så sker inte och det är beklagligt.